KD SRI INDERAPURA: WANG RAKYAT DIKORBANKAN

17.01.2010
Oleh OMan
Sumber Maklumat : OM & KLS Review
Sumber Gambar : OM, KLS Review, Faizal Azelan Blog's & Google Search.

Mengimbas kembali pada tahun lepas sebelum negara dikejutkan dengan kehilangan enjin jet TUDM, kita telah pun disajikan dengan kebakaran 'wang rakyat' yang memusnahkan sebuah Kapal DiRaja yang telah berusia 40 tahun (pada 2010). Kapal ini ini dibina & ditauliahkan pada 1970, dikenali sebagai USS BUTTON BUCK COUNTY (LST1192).

Pada tahun 1994, kerajaan Malaysia telah membelinya dan mentauliahkannya sebagai KD SRI INDERAPURA (1505). Ikuti lanjut artikel di bawah.

Struktur KD SRI INDERAPURA sebelum terbakar.

Berikut adalah petikan dari KLS Review :
KD Sri Inderapura, Buying Cost 53 Million, Refit Cost 54.45 Million

KLS: Malaysian Defense Ministry disclosed that the refit cost for KD Sri Inderapura was RM 54.45 million while its procurement cost was just RM 53 million.

Deputy Defense Minister Abu Seman Yusop told Parliament on Feb 26, that KD Sri Inderapura was bought on December 16, 1994, and had undergone refit program on Feb 2, 2000 at Malaysia Shipyard Engineering Pasir Gudang, Johor.

KD Sri Inderapura is a second hand ship which bought from the United States. Its former name was USS Button Buck County (LST 1192), was built on Feb 7, 1970, and launched on November 7, 1970. In other word, KD Sri Inderapura is 39 year old now.

Abu Seman Yusop said buying this second ship was worth in terms of cost because it could still carry out escort mission at Gulf of Aden.

RMN has totally three support ships, KD Sri Inderasakti, KD Sri Inderapura and KD Mahawangsa. Due to high maintainence cost and those ships are getting old, RMN expected to launch Multirole Support Ship under Ninth Plan. But the procurement program was halted because national economic difficulty.

Hari pertama kebakaran KD SRI INDERAPURA di jeti ARMADA, TLDM Lumut. (08.10.2009)

Hari kedua kebakaran KD SRI INDERAPURA di jeti ARMADA. (09.10.2009)

Berikut adalah gambar di mana KD SRI INDERAPURA di tarik ke tengah laut perairan Selat Dinding untuk mengawal keselamatan di Jeti Armada kerana usaha untuk memadamkan api semakin sukar dan tidak terkawal.












Kelihatan berlaku pencemaran alam udara dan laut, semasa berlaku kebakaran dipercayai kapal telah diisi diesel sepenuh tanker yang mencecah jutaan ringgit.

Hari ke lapan KD SRI INDERAPURA di tengah laut.

TLDM Laksamana Class,Maritim dan beberapa buah 'tug boat' mengawal keadaan di perairan laut berhampiran lokasi Damai Laut Swiss Garden Resort.

Kelihatan kawalan laut oleh PASKAL TLDM dan udara oeleh KD RAJAWALI TLDM.

Berakhirlah KD SRI INDERAPURA berkhidmat untuk TLDM, Sayonara!! SEDIA BERKORBAN!!

4 comments:

budak kampung online said...

Pencemaran... Akta alam sekitar.. boleh saman ka tldm ka.

Anonymous said...

Dah dak tak cerita lain dah ke? awat hang tak post kan cerita politik pas di kelantan sekarang ni, ada berani? ada teloq? post la cerita najis tua yang nyanyuk tu songlap duit rakyat 50 juta tu apa ke halnya? ada teloq ka hang? ada pungkoq ka hang?

OMan said...

lantaklah kat hang. meniaga orang lagi untung dari unta...hhehehe wao!!

苦瓜鹹蛋Star said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

My POST