JANGAN IKUT DEMO!!!

08.01.2010
By : Norman

1. Pesanan saya jangan ikut demo yang akan dianjurkan Perkasa atau Pekida.

2. Kita ajak dulu mereka berdemo agar hukum Allah didaulatkan. Kita ajak mereka agar keadilan dan ketelusan pentadbiran dilakukan dahulu. Apapun kita doakan yang terbaik agar perkara ini dapat diselesaikan oleh Persatuan Ulama Malaysia bersama para Mufti kerana mereka yang lebih arif mengenainya.

3. Adakah selepas ini jika PAS menganjurkan demo, kita akan diberikan jaminan oleh PM demontrasi kita tidak akan dihalang. Adakah kita juga akan mendapat jaminan keselamatan pendemo kita terjamin? Cukuplah kita dipermainkan oleh mereka. Bagaimanapun terpulang kepada anda asalkan niat kita betul.

4. Pertahankan tidak salah tetapi ia perlu diselasaikan dengan cara yang baik dengan hujah yang bernas. Persoalannya mengapa terjadi kes seperti ini tiba-tiba mahkamah sivil dilihat tidak adil (keputusan tidak tepat). Mengapakah kes DSAI mereka tidak kata begitu? Banyak sangat yang kemusykilan dalam soal ini.

Tidak boleh halang demo isu 'Allah': Najib
Jan 7, 10 10:36am

Kerajaan tidak akan menghalang orang ramai yang ingin mengadakan perhimpunan di masjid-masjid selepas solat Jumaat esok bagi membantah mingguan Katholik menggunakan nama 'Allah', kata perdana menteri.

Datuk Seri Mohd Najib Razak diminta mengulas sama ada kerajaan mengamalkan sikap berbeza terhadap kumpulan tertentu yang menganjurkan demonstrasi.

Bantahan terhadap penggunaan kalimah 'Allah' dalam Herald The Catholic Weekly terus marak walaupun Najib sebelumnya menyeru semua pihak bertenang.

Kes tersebut kini di peringkat rayuan. Semalam, mahkamah menangguhkan perintah membenarkan mingguan itu berbuat demikian setelah dimohon oleh Kementerian Dalam Negeri.

Selain Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) merancang mengadakan bantahan di seluruh negara, sebuah lagi persatuan berpengaruh Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) juga akan menganjurkan bantahan yang sama.

Bantahan dua NGO Melayu dijadual diadakan di Masjid Negara.

Dua badan Islam berpengaruh Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) dan Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) akan berhimpun di masjid Kampung Baru, Kuala Lumpur pada waktu yang sama.

Pada 31 Disember lalu, keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan Herald berbuat demikian dalam penerbitannya, mengundang reaksi negatif masyarakat Islam.

Isu tersebut pada mulanya dijangkakan akan reda apabila perdana menteri meminta umat Islam bertenang dan tidak terlalu "memanaskan" isu sensitif tersebut kerana kerajaan akan menanganinya sebaik mungkin.

Sehari selepas arahan Najib dibuat, Pemuda Umno Selangor yang turut bercadang mengadakan perhimpunan besar-besaran esok menangguhkan hasrat tersebut.

No comments:

My POST