Hentikan Tangisan Penyu Segari (1): UiTM, Politik & Penyu.

Hentikan Tangisan Penyu Segari!

Sabtu, 6 Oktober yang lepas aku berpeluang bersama sekelompok aktivis dari pelbagai latar belakang khususnya dari negeri Perak, hadir ke program lawatan & gotong-royong bertemakan HENTIKAN TANGISAN PENYU di Pusat Pengurusan Penyu Segari, Pantai Pasir Panjang Segari anjuran Sahabat Alam Malaysia (SAM) dengan kerjasama Kumpulan Aktivis Sahabat Alam (KUASA [proTeSTeR]) dan MediaPerak.Com.


Antara yang hadir dari Kelab Alam Sekitar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perak Kampus Seri Iskandar, Persatuan Belia Masjid Daerah Manjung, UniKL MIMET, Lajnah Alam Sekitar Dewan Muslimat Pas Perak & Warga MediaPerak. Pembabitan dari UiTM Perak ada isu 'kekalutan' & 'kekolotan' timbul selepas program diwar-warkan dalam sebuah blog - Middle Voices, pelajar menjadi mangsa.....aku akan cerita hari kejadian dalam posting ini, dan akan menjawab segala tohmahan ke atas isu 'bantahan projek kilang besi maegma steel & loji LNG Atigas' di bahagian 2 nanti. Tuduhan terhadap Media Perak itu Media PAS Perak, MSK dah jawab dalam blog terbabit diruang komen. Ni label terbaru buat team Media Perak, barua DAP sudah, barua Umno sudah dan kini barua PAS plak....lepas ni mungkin dilabel 'barua soros'.........aku boleh ketawa jelah! wakakaaaa.

Balik kpd tuduhan blog berkenaan, korang baca respon/komen dari Mantan Presiden Kelab Alam Sekitar UiTM Perak terhadap blog yang memangsakan pelajar dan rektor: 


 
 Apa yang mantan ni tulis, korang dapat fahami isu kandung blog berkenaan. Aku nampak posting blog berkenaan jurus kpd politik kepartian dari bahas isu pokoknya program terbabit terhadap alam sekitar......tahniah mantan, penjelasan yg bebas!

Antara Aktivis & Politik

KUASA tidak pernah menjemput melalui surat rasmi, dan setahu aku dari pihak SAM terbuka kepada sukarelawan orang ramai utk sertai....... Media Perak membantu war-warkan perkara ini dan KUASA tidak halang mana-mana pihak untuk sertai walaupun Rosmah nak join sekali pun, takde hal! Alam & Penyu bukan milik orang politik atau org tertentu, khazanah alam ini wajib dilindungi oleh kita semua walaupun tanpa pertolongan orang politik, bahkan tangan-tangan org politklah yg membenarkan kemusnahan alam berlaku. Ada antara mereka yang hadir hanya untuk berucap & bergambar........ itulah bezanya orang politik & aktivis. Gambar aktiviti layan di album1 & album2 fb-Save Teluk Rubiah.

Kiri: Sdr Meor Razak (SAM) Penganjur yang tak pernah kenal putus asa dalam perjuangan alam sejagat yang mendahuli isu ini, & Aktivis Loke Yung Sen (KUASA) Pengerusi Program Hentikan Tangisan Penyu Segari memulakan cetusan isu ini dikalangan aktivis tempatan.

Pelajar yang hadir untuk tujuan yang baik dimanipulsai oleh spesis pemikiran kolot sekumpulan pelajar yang tidak berpuashati....memeras dengan kata-kata agar diambil tindakan. Rektor UiTM Perak yang tak tahu menahu tentang kehadiran org politik dijadikan mangsa tohmah tidak prihatin kepada program ini! Aloo bai... meluluskan penyertaan pelajar melestarikan alam sekitar itu bukankah satu keprihatinan yang terpuji. Tolak ketepi idealogi politik masing-masing, tujuan hanya satu- selamatkan khazanah alam. Hak untuk beraktiviti harus dihormati..

Hadi (KUASA) MC Program & Sdri Izzati Alias (Kelab Alam Sekitar UiTM Perak) turut diberi ruang utk berucap. Sian dik oi! dgn aku pun kena terjah, btw tq atas penjelasan oleh Presiden Kelab yang pm aku secara personal.

Agenda apa KUASA sembunyikan? sedangkan sudah tersebar bebas apa aktiviti & tindakan utk atasi isu ini. Tanpa pelajar atau orang politik juga kami tetap turun dan teruskan tindakan tanpa sembunyi apa-apa sebaliknya. Terus terang dalam berkata-kata dan melaksanakan semampunya....

Aku simpati kepada Izzati yg mewakili Presiden Kelab yang tidak dapat bersama pada hari itu, mereka di'bonsai'kan fikrahnya. Dan tidak salahkan dia bila ditekan & terus membiarkan pembonsaian berlaku.

Izzatti respon terhadap tuduhan melulu blog berkenaan. Aku hormati haknya untuk tidak sokong usul SAM bantahan Kilang Besi & Loji LNG, setiap orang ada pendirian, berbeza pendapat dan bebas bersuara. Apa yg aku boleh katakan jika diambilkira penyelidikan pihak kerajaan sebelum laksana, ya benar..... runtuhan Highland Tower, itu juga diselidik & lulus! Banyak lagi contoh berlaku bencana di negara ini, bencana ini bukan sebab faktor semulajadi tapi oleh tangan-tangan manusia yang merosakan alam semulajadi, tergugat ekosistemnya! Di bahagian 2 nanti aku paparkan fakta-fakta kenapa amat jengkelnya manusia dalam membangunkan sebuah negara tanpa menitikberatkan faktor ekologi....... aku akan cuba paparkan dalam bentuk gambaran untuk semudah-mudahnya difahami kenapa KUASA berdiri bersama SAM dalam isu ini.

Kakak aku, Jasmine dari MediaPerak. Dan aku pasti En. Osman (tengah) juga terkesan mgkin lebih dari kekalutan yang berlaku selelpas program. Simpati juga kat bro, org yg memegang amanah memenuhi kerja kemasyarakatan & jaminan keselamatan pelajar. beraktiviti. Dan bro pun tahu takde cerita politik dlm program ni, jelas! Nak buat macamana bro, buat kerja baik memang banyak dugaan tambahan melawan arus, luar biasa risikonya bro! (kata habibseekers)

Sepertimana dalam isu Teluk Rubiah, org politik kata DAP bayar aku buat ni semua....label barua itu barua ini utk matikan isu, tapi isu pokok takde penyelesaian. bai! lantaklah ko nak label apapun, alam hijau harus dipertahankan bukan jawatan politik. Orang politik hilang jawatan boleh ganti orang lain, takde masalah....parti jatuh boleh ganti lain, tapi penyu hilang tak boleh kita gantikan! Di'politik-pembangkang'kan isu ini sebab orang kata aku & kaum KUASA melawan kerajaan menyokong usul SAM membantah projek kerajaan.

Bai...yang kami bentangkan- akta kerajaan... yang kami pertahankan- gazet kerajaan... yang kami lestarikan- aset kerajaan... dan yang kami kekalkan- khazanah alamsemulajadi negara ini. Ini cerita kerajaan langgar dasar rancangan fizikal negara! Dalam siri-siri posting 'Visit Perak Year 2012', aku katakan kerajaan sendiri buat akta, sendiri gazet, sendiri bikin undang2 tapi sendiri langgar...projek langgar di siang hari & malam! bukankah aku itu barua kerajaan.....wakakakaaaaa!


Politik Dalam & Luar Kampus

Tindakan blog berkenaan & sekumpulan pelajar yang tak puashati tu plak tak tengok isu ini dari sudut alam sekitar, lebih politik bersifat double standard. Oh aku lupe....ini universiti ketuanan melayu, patutlah no hal bila bekerjasama penuh dgn parti melayu terbabit... lantak koranglah nak berpolitik pun, tapi jgn pula hak org lain dipolitikkan! bebaskan suara & idealogi mahasiswa......

 Ni orang politik ceramah dalam UiTM, bukan luar kampus lagi ok plak, takde pulak bunyi agenda politik tanpa sembunyi. 

 Ni ketua pemuda, exco pemuda & pemuda rambut 'color putih' ala mohawk siap tshirt BN lagi, budaya ni elok je tembus UiTM Perak... layan video kat - : http://kunurhanis1991.blogspot.com/2012/02/khairy-jamaludinketua-pemuda-umno.html

Ni plak aktiviti luar kampus membabitkan badan politik secara langsung bukan selindung lagi, ok per! Korang boleh tgk gambarnya di http://www.umnobaganserai.org/veteren.php
Aktivisme

Ada antara aktivis tidak pernah sampai ke sini dan tidak tahu apa yang bakal berlaku sekitarnya. Antara tujuan program ini utk selami kehidupan penyu dan aktiviti pusat penyu yang semakin berkurangan akibat pembangunan yang sediada. Nah....kepupusan ini bukan akibat dr bencana semulajadi tapi oleh tangan-tangan manusia itu sendiri. Segala kegusaran ini diperdengarkan dari cerita pengalaman insan-insan yang berpuluh tahun membelai haiwan terlindung ini, rintihan ini dicatit untuk tindakan susulan.

Selain selami, kerja gotong royong dilakukan dan hasilnya jelas tahap sivik masyarakat masih tidak peka akan kebersihan terutamanya tempat yang sensitif ini. Kesian adik-adik aku ni, kutip sampah pun kena cemuh sampai cubaan kaitkan kelab pun haram! naya....... aku percaya korang serik dah.

Catitan ini & fakta projek langgar ini aku sambung di bahagian 2.....Utk cool'kan pelajar2 yg menjadi mangsa, sama-sama kita layan lagu ni! Penyu dah lama jadi mangsa sifat-sifat manusia ini!


Save Sea Turtle - Mercy Mercy Me (The Ecology) oleh Lindsey Yung, penyanyi & penulis lirik wanita yang mencintai penyu.

 Terima Kasih semua pihak yang terlibat, teruskan berdoa agar alam & penyu terus terpelihara di muka bumi ini. Setiap perjuangan itu ada cabarannya, anggaplah apa yang dimanipulasikan oleh pihak-pihak tertentu itu sebagai pengalaman untuk harungi cabaran yang lebih besar di dunia luar kampus! Korang bakal pemimpin, pimpinlah ke arah yang tidak mencela alam Tuhan ini!

6 comments:

IBU RISKA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI


IBU RISKA said...

Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWA GUMPALA
Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWA GUMPALA

Unknown said...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA

PAK JUNAIDI said...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

PAK HARIS said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111
(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

شركة المثالية said...


شركة المثالية للتنظيف بالجبيل
شركة المثالية للتنظيف بالقطيف

My POST