KOMUNIS SITIAWAN: TUNKU BUKAN PEJUANG KEMERDEKAAN

18.10.2011 Kg. Teluk, Telaga Nenas Ayer Tawar.

 Mohd Yatim Bin Ayob atau lebih dikenali sebagai Pak Anjang, 83 tahun akui perjuangan Kemerdekaan adalah hasil dari Semangat Komunisme oleh Chin Peng & Kawan-kawan dari Parti Komunis Malaya, bukan Tunku Abdul Rahman.

   
PAK ANJANG KONGSI PENGALAMANNYA

PKM wujud sebelum UMNO yang diangkat penjajah, satu-satunya parti yang tidak diharamkan British selepas peperangan terhadap Jepun. Bahkan merekalah yang bertanggungjawab membanteras Tali Barut penjajah Jepun & British. Tali barut ini juga terdapat dalam golongan orang-orang melayu terdahulu yg 'mencari makan', ini termasuklah datuk kepada Cikgu Nooraini Ketua Wanita UMNO cawangan Telaga Nenas Kg bharu yg kini menetap di Kg Pasir Panjang dan beberapa generasi kampung sekitar Pasir Panjang, Kg Bharu dan Sitiawan yang masih dalam ingatannya. Beliau menyanggah tanggapan masyarakat pada hari ini Komunis tidak beragama dan ganas yang diputarbelitkan oleh penjajah dan diteruskan oleh UMNO.

Pejuang Kiri bermatian di hutan menentang Penjajah, sebaliknya.......... 
Tunku hidup senang Sbg D.O lantikan British diangkat UMNO sbg pejuang kemerdekaan. 

 Tunku 'kawtim'.....buku memoir rashid maidin ms79 bab 19 - perundingan mendapatkan kemerdekaan dari British, Tunku secara tidak langsung menggunakan isu PKM. Malah Tunku sendiri mengiktiraf pergerakan PKM dengan menyatakan; This time we are the boss. Di dalam pun ada, di luar pun ada, dengan merujuk di dalam (dalam hutan) ialah PKM.

Inikah pejuang kemerdekaan!?!?!

Salah seorang anak Pak Anjang yang berjaya mewarisi kehebatannya.



2 comments:

Anonymous said...

lembu punya susu sapi dpt nama..tunku tak setanding sukarno la

Anonymous said...

tak patut rasanya pihak komunis disanjung. Mendengar cerita dari parent aku, atuk aku yang mana mereka sendiri melalui zaman komunis, tindakan mereka membunuh penduduk kampung sesuka hati, datang ke rumah orang kampung membawa pistol dan sebakul tengkorak orang untuk dapatkan sumbangan makanan dan duit.. Mungkin hal sebegini tak berlaku pada family kau. Itulah sebabnya kau senang menerima ideologi komunis bulat2 ditambah pula dengan fikiran untuk memburukkan kerajaan sekarang. Cuba fikir sejenak kalaulah family kau yang dibunuh dirogol komunis pada zaman itu.. kau akan tetap dengan lantang sekarang ni menyokong komunis?