NGO: ZAMBRY JUAL ASET NEGARA, SILAP BESAR!

 Kita sudah ada 'Venice Of Perak', 
hari ini WELCOME TO BRAZIL OF PERAK!

Ini cerita NGO baru nak sedar, dari tiada....


Jeti Milik Warga Asing
Tindakan kerajaan Perak membenarkan sebuah syarikat asing memiliki jeti di Lumut telah diselar oleh penduduk tempatan yang mempersoalkan samada Menteri Besar mereka Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berada di pihak mereka ataupun di pihak firma asing. Menurut blog ‘say no to vale’, kerajaan Perak tidak seharusnya meletakkan jeti Lumut di bawah syarikat Brazil, Vale International yang bakal menggunakan jeti tersebut untuk menerima dan menghantar keluar jumlah hasil bijih besi yang banyak. Menyifatkan tindakan tersebut sebagai cuai, blog tersebut mendakwa banyak perkara yang tidak diketahui impaknya sekiranya projek tersebut dilaksanakan.


Signboard Yang Tertera di Teluk Batik, 
Negeriku bersempadan Brazil rupanya! 
(Lokasi spt Gambar atas)

“Sementara kesan terhadap alam sekitar masih menjadi persoalan, impak kerana jeti ini dipegang warga asing pula menimbul pelbagai persoalan lain. Dan berapa banyakkah spinoff downstream value (aliran tunai ke bawah) kepada rakyat Perak juga masih tidak terjawab.

"Kerajaan Perak di bawah Zambry sedang melakukan sesuatu yang tidak sihat yang tidak pernah dilaksanakan jika ia tetap membenarkan syarikat asing untuk memiliki jeti di satu lokasi yang begitu strategik seperti di Lumut,” blog tersebut memberikan amaran.

 Untuk menjaga kewibawaan dan kedaulatan negara, blog tersebut mencadangkan agar jeti tersebut diletakkan di bawah kawalan kerajaan mahupun wakil tempatan. Blog tersebut turut mendakwa fasiliti Vale di Teluk Rubiah, Lumut dijangkakan akan menguruskan 200 juta tan bijih besi setahun pada masa akan datang.
 Sedang Digasak Kapitalis

Teluk Rubiah Plan

 “Mengapa kerajaan Perak begitu baik kepada Vale?” soalnya, sambil bertanya apakah projek ini menguntungkan rakyat Perak atau sekadar memenuhi objektif syarikat asing yang mempunyai duit. (Nota OM: Baik ada makna tu...)

 “Sebab kontrak untuk membina fasiliti Vale kebanyakkannya diberikan kepada warga asing, di mana hanya sebahagian kecil sahaja jatuh ke tangan syarikat Malaysia. Kontrak rekacipta jeti berjumlah RM675.8 juta telah diberikan kepada Netherlands’ Royal BAM Group,” katanya lagi.

 Sumber: Jeti Lumut di tangan orang asing dipersoal 

Ayat Bawah ini dr Google Translate: Vale Jetty Can Threaten Security

PETALING JAYA: Satu kumpulan yang mendakwa bercakap bagi pihak warga Perak telah menggesa kerajaan negeri untuk membetulkan apa yang dipanggil "KESILAPAN BESAR" memberi syarikat asing hak penuh untuk membina dan mengendalikan jeti besar di Teluk Rubiah.

Gabungan Rakyat Prihatin Negeri Perak (GRPP) berkata kerajaan negeri perlu mengkaji semula semua perjanjian yang ia telah dibuat dengan syarikat Brazil Vale Antarabangsa, yang sedang membina, selain dari jeti, sebuah kilang untuk memproses bijih besi di tapak seluas 450 ekar di bandar pantai Teluk Rubiah.
GRPP Pengerusinya, Zainal Abidin berkata jeti seharusnya dianggap sebagai aset negara.

"Aset Negara perlu berada di bawah pentadbiran kerajaan dan tidak boleh dijual kepada mana-mana pihak, terutama syarikat-syarikat asing," katanya.

"Kerajaan tidak boleh dan tidak harus membenarkan aset magnitud dan kepentingan itu yang dikawal sepenuhnya oleh orang asing, terutama pada pantai Lumut, di mana pengkalan tentera laut Malaysia terletak.

"Jangan membenarkan kita dijajah oleh mereka dan gadai janji kekayaan negara hanya kerana syarikat itu melabur berbilion-bilion di Perak."

Menurut Zainal, GRPP mempunyai keahlian lebih 400 profesional dalam pelbagai bidang.Beliau berkata kumpulan itu tidak bertentangan dengan pelaburan dan pertumbuhan ekonomi, tetapi mengambil berat tentang keselamatan negara.

Zainal juga menggesa kerajaan untuk restudy bagaimana tumbuhan Vale akan menjejaskan alam sekitar dan kehidupan penduduk tempatan.

"Adakah orang-orang kapal-kapal besar yang datang dalam memberi kesan kepada nelayan?Kerajaan tidak boleh hanya mengabaikan itu. "

Vale besi perlombongan terbesar di dunia dan syarikat pemprosesan. Ia mempunyai sebuah syarikat tempatan berdaftar dipanggil Vale Manufacturing Sdn Bhd Malaysia, yang mula membina loji Teluk Rubiah pada bulan Julai lalu.

Teluk Rubiah Pusat Pelancongan di'zon'kan Zon Industri yg tidak masuk akal!

Ekosistem menderitaLoji ini dijangka mula beroperasi pada bulan Jun 2014. Ia akan memproses bijih besi dicampur dan pelet yang digunakan dalam pengeluaran keluli bagi pengagihan kepada pelanggan di Malaysia, Australia, China, Jepun dan bahagian-bahagian lain rantau Asia Pasifik.

Jeti akan menjadi titik destinasi bagi kapal-kapal Vale of 400,000 tan metrik beban berat yang membawa bijih besi dari Brazil. Vale melabur RM4 bilion dalam fasa pertama projek ini, di mana tumbuhan itu akan mampu mengendalikan 60 juta tan bijih besi tahun. Kerajaan negeri telah berkata bahawa pelaburan Vale akhirnya akan datang antara RM9 bilion dan RM14 bilion.

Dalam temu bual yang FMT dijalankan pada Ogos lepas, banyak penduduk tempatan, kebanyakannya nelayan, melahirkan kebimbangan untuk kesihatan dan kehidupan mereka.

Kumpulan pengguna dan alam sekitar secara konsisten telah menyatakan penentangan terhadap projek itu. Mereka berkata loji Vale dan aktiviti-aktiviti yang akan menjejaskan kestabilan ekosistem kawasan itu, sebelum ini diwartakan sebagai hutan simpan.

Kebimbangan juga telah dibangkitkan bahawa industri pelancongan tempatan akan mengambil satu tamparan dari mana ia tidak mungkin pulih.

Bekas menteri besar Mohammad Nizar Jamaluddin mendakwa bahawa kerajaan negeri di bawah Zambry Abdul Kadir telah mengorbankan kepentingan awam untuk manfaat bahan segelintir.

Rubiah Transformasi, Perak Aman Jaya?!?!?!

Sumber : Vale jetty can threaten security, says NGO 


 Gambar Video Terkini - Krew OM, Link:  Save Teluk Rubiah Page
Tragedi Oktober 2011, Teluk Rubiah. Bermulanya pembinaan jeti peringkat 1 projek Jeti 2.2km dari pantai ke tgh laut, pangkalan sepanjang 1.6km di tengah laut, dikorek kedalaman laut 25 meter dalam, 300-500 meter lebar sepanjang 3km.

   

 Rubiah dulu gamitnya pelancongan, namun Pemerintah Si Bapa Ayam terpukau gamitan Kapitalis lalu izinkan anaknya Rubiah dilacurkan, dirobek mahkota keindahan alamnya. Kapitalis sedang membina 'jambatan' aliran wang masuk tanpa hirau alam sekitarnya dengan aman & makmur, Perak Aman Jaya kata juaknya kerana uWang itu Tuhan mereka.

 1. Rakaman Video Operasi Pembinaan Jeti Vale diambil dari Pantai Teluk Gedung, Pangkor 
2. Rakaman Video Operasi Pembinaan Jeti Vale diambil dari Jeti Utama Pulau Pangkor

Sedang Digasak, TRANSFORMASI Rubiah!

Sekeliling Rubiah Hari Ini, Rakaman 111111

RIADAH AWAM ADALAH HAK ASASI!

3 comments:

iaryylr said...

macam2 hal sekarang nie kan?

Anonymous said...

rakusnya umno

Anonymous said...

ada peluang pekerjaan ,dapatla anak perantau pulang ke kg.lama sngt kt kolumpo ni