BANTAHAN INDUSTRI KELULI @ MANJUNG

BANTAHAN AWAM BERKAITAN CADANGAN PROJEK INDUSTRI KELULI DI ZON PELANCONGAN TELUK RUBIAH/ TELUK BATIK


SUMBER : N51 PASIR PANJANG


Orang-orang awam yang mempunyai kepentingan untuk membantah rancangan pembinaan industri keluli di zon pelancongan Teluk Rubiah/ Teluk Batik, bolehlah membuat bantahan awam dengan menggunakan borang bantahan yang boleh didapati di Bahagian Pembangunan Komuniti dan Sosial, Majlis Perbandaran Manjung. Tarikh tutup bantahan ini ialah pada12 November 2009 (khamis).Kenapa kita membantah????


. Industri keluli boleh menyebabkan pencemaran alam sekitar.


. Menjejaskan pendapatan dan pergerakan nelayan-nelayan pantai untuk mencari ikan sebagai sumber pendapatan.


. Menutup dan mengurangkan aktiviti-aktiviti pelancongan khususnya tempat riadhah di tepi pantai yang cantik dan indah.


. Tidak sesuai dengan suasana persekitaran sebagai kawasan industri.


*OM : Jangan terjadi seperti Projek Kolam Udang di sekitar Tanjung Kepah persisiran pantai Lekir, bakau dicantas, kolam digali, akhirnya ia mencemarkan keaadaan, kroni BN dapat untungnya, penduduk 'terduduk'.


Ribut yang sebelum ini dipecahkan bakau, ikan-ikan bermain tepian pantai, kini tiada lagi. Nelayan miskin terpaksa ke 'tengah' laut mencari sesuap nasi untuk keluarganya, ribut pula datang memusnahkan teratak buruk si miskin.


Sesal, dan kini penanaman semula bakau dilakukan. Jadikan ia pengajaran.

Manjung telah dan sedang dicemarkan, bakau di venice of perak semakin dikikis, pulau buatan manusia si marina island melimpahkan air laut ke rumah nelayan, asap dan debu arang di janakuasa manjung mencemarkan udara, kesihatan pekerja terjejas.


Majlis Perbandaran Manjung kini menswastakan kutipan sampah untuk penduduk manjung, pekerja dan pelanggan tidak lagi dijamin kebersihannya!


Akan menyusul :

1. Bantahan Pekerja Am MPM terhadap penswastaan pegurusan sisa pepejal & pembersihan kepada Syarikat Environment IDAMAN SDN BHD.

2.Gambar sekitar bakau ditarah untuk pembangunan kawasan Venice of Perak, Desa Manjung Raya.

3. Marina Island pulau buatan yg terindah di Malaysia memberi kesan sampingan terhadap alam sekitar dan nelayan.


No comments: