LUMUT MANJUNG (STORY 3)

Kesinambungan dari LUMUT MANJUNG (STORY 2)
Kini, sepanjang laluan persisiran pantai Lumut Waterfront diterangi neon-neon yang berbagai bentuk, sekurang-kurangnya ia dapat mencegah para pengunjung untuk mengambil kesempatan untuk melakukan maksiat di kawasan terbuka. Kenangan zaman-zaman akhir persekolahan dan graduate old school, laman yang dahulunya padang lepak persisiran pantai menjadi tempat berkumpul otai-otai manjung tengah malam sambil mengalunkan irama gitar kapuk dan nyanyian seniman jalanan memukau suasana dingin diterangi cahaya bulan. Litar Lumut juga pernah menjadi litar lumba haram menguji kekuatan enjin-enjin yang telah di 'upgrade' spesifikasinya.

Dahulunya laluan persisiran pantai ini menjadikan kawasan riadah keluarga dan pasangan-pasangan bercinta. Ketika ini, kawasan ini masih dalam perancangan pembangunan dan masih bergelap, situasi ini boleh membuka ruang kepada aktiviti maksiat yang satu ketika dahulu ia pernah menjadi sarang bohjan dan bohsia melepaskan kegersangan mereka. Tindakan segera harus diambil.

Tugu Kinci Angin masih berdiri teguh di tempat asalnya dan menjadi simbol paling lama bagi bandar Lumut. Bagi menjaga keteguhannya, MPM seharusnya melakukan penyeliaan dan penyelenggaraan yang berterusan untuk memastikan putarannya berjalan lancar dan efektif.


Bangunan baru '3 storey Lumut Waterfront' yang didirikan adalah tapak lama Rest House Lumut. Sebelum didirikan bangunan ia dijadikan tempat meletak kereta oleh pihak pengurusan Orient Star Hotel.


Laluan Utama Bandar Lumut

Pemandangan dari persisiran pantai berhadapan Kolej Kejururawatan dan sebelum pintu masuk Harimau 3 Pangkalan TLDM Lumut. Kelihatan jauh, jeti operasi TLDM dimana setiap pelancong ke Pulau pangkor akan merentasi jeti ini.


Dahulunya ia pintu masuk dan keluar Hospital Lumut sebelum ia di pindahkan ke Hospital Seri Manjung. Kini ia dijadikan Kolej Kejururawatan Ipoh (Cawangan Manjung).


Balai Polis Lumut yang banyak berjasa kepada penduduk Manjung masih beroperasi walaupun Ibu Pejabat Polis Daerah telah beroperasi di Seri Manjung.

Mahkamah Majistret Lumut berhadapan dengan Balai Polis Lumut masih terbiar.


Bangunan Dewan Idris Shah Lumut juga terbiar begitu sahaja. Harapan MPM dapat melakukan sesuatu terhadap bangunan bersejarah ini bagi penduduk lama Lumut.

OM: Coretan kedua ini berdasarkan pengalaman Otai Kenny yang sejak lahir di Lumut tahun 1973, Otai Uncle yang berkhidmat dengan Tentera Laut DiRaja Malaysia diawal tapak Pangkalan TLDM Lumut yang terbesar di Malaysia pada pertengahan tahun 70an dan Otai Poi yang berpindah dr Muar Johor mengikut keluarga (bapa berpindah Polis Marin Lumut) ke Lumut tahun 77. Fakta-fakta adalah dirujuk kepada orang-orang lama di sekeliling mereka.

LUMUT MANJUNG (STORY 2)

Kesinambungan dari : LUMUT MANJUNG (STORY 1)
Bangunan Ng Kuok Thai yang masih tersergam di bandar Lumut.

Tercatit tahun 1940 di Bangunan Mini market menandakan pendudukan awal

Bersebelahan Mini Market dahulunya Gerai Makan Warung Pak Din, kini kaki lima beratap dan papan info sepanjang laluan dr bangunan tempat letak kereta MPM ke Jeti Lumut. Arwah Pak Din dahulunya sebagai pemandu teksi yang hebat dan menjalankan perniagaan makanan di tepi pantai berhampiran jeti lama ke Pangkor. MPM (sblmnya MDM) telah memberi tapak bersebelahan Mini market bagi memberi ruang pembangunan landscape Lumut Waterfront sepanjang pantai Lumut ilham dari Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah. Pembinaan laluan ini, Warung Pak Din yang kini diusahakan oleh keluarga anak-anaknya dialihkan sekali lagi ke gerai yang disediakan MPM di bawah Bangunan Tempat letak Kenderaan.



Bangunan Pejabat Pos Lumut menandakan tahun 1933 sudah wujud pembangunan awal penduduk

Pejabat Pos Lumut masih beroperasi sehingga kini, namun ia tersorok dicelah pembangunan kini.

Bekas Tapak Tugu Jam Besar yang menyerupai Kepala Anjng laut. Kini Bazar dan Replika Tulang dan Ekor Ikan Paus, terkini Tugu Replika Sauh Kapal sbg mercu tanda Lumut Bandar TLDM dirasmikan oleh DYMM Sultan Azlan Shah, Sultan Perak.


Kelihatan Bangunan Malayan Flour Mill di Damar Laut, Segari (kilang tepung yang wujud sebelum Merdeka) dari tapak Gudang Ng Kuok Thai.

Jalan Titi Panjang adalah jalan persisiran pantai yang dahulunya dermaga bagi nelayan-nelayan Indonesia satu ketika dahulu. Kini para kaki pancing menjadikan port mereka setiap hujung minggu dan hari yang wajib bagi mereka memancing.

Jeti peninggalan di Gudang Ng Kuok Thai yang menunggu masa untuk dirobohkan dan dibangunkan.

Pejabat Gudang Ng Kuok Thai masih beroperasi bagi memindahkan pasir dan batu batan ke tongkang untuk dieksport ke Singapura.



OM: Coretan kedua ini berdasarkan pengalaman Otai Kenny yang sejak lahir di Lumut tahun 1973, Otai Uncle yang berkhidmat dengan Tentera Laut DiRaja Malaysia diawal tapak Pangkalan TLDM Lumut yang terbesar di Malaysia pada pertengahan tahun 70an dan Otai Poi yang berpindah dr Muar Johor mengikut keluarga (bapa berpindah Polis Marin Lumut) ke Lumut tahun 77. Fakta-fakta adalah dirujuk kepada orang-orang lama di sekeliling mereka.

MANJUNG SPORT CENTRE

LAYOUT OF MANJUNG SPORT CENTRE (Google Earth: Jun 2006, Latitude: 4°11'41.73"N / Longitude: 100°39'53.78"E)

Pembinaan Pusat Sukan Manjung dahulunya adalah sebuah padang awam yang mempunyai keluasan 2 padang bola dan sebuah volleyball court. Permulaannya, hanya bangunan Imigresen Seri Manjung yang terletak antara Dewan MPM dan Pejabat MPM hingga kini.
Semasa UiTM Perak (dulu ITM) beroperasi di Seri Manjung, sebahagian kawasan dijadikan Padang Sukan rasmi ITM Perak ketika itu. Ia terbahagi kepada padang rugby, padang bola, hoki, 2 court badminton dan kawasan latihan. Bagi orang awam untuk mengadakan perlawanan bola harus mendapatkan kelulusan Ketua Bahagian Sukan ITM Perak. Beberapa kali, Otai Manjung juga turut pernah mewakili beberapa organisasi di Manjung dalam perlawanan persahabatan dan perlawanan kalah mati.
Kini, kawasan ini telah dibangunkan oleh MPM setelah UiTM Perak berpindah ke Seri Iskandar. Dengan terdirinya infrastruktur ini komuniti Manjung boleh menggunakannya samada kegiatan sukan mahupun majlis-majlis rasmi serta majlis perkahwinan di dalam dewan. Justeru adalah wajib bagi warga Manjung untuk memelihara keindahan, kebersihan dan bersifat anti vandalisme, tambahan pula dewan sukan sementara ini dijadikan tapak sementara Masjid Nurul Hidayah Seri Manjung yang masih dalam penambahbaikan dan memperbesarkan ruang jemaah.
OM: Kejadian yang tak boleh dilupakan, senior OM mengadili perlawanan bola tampar yang mana beliau berdiri di atas kayu yang rapuh, tiba-tiba patah dan 'kemaluan'nya tersangkut di batang besi menyebabkan kecederaan parah. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

LUMUT MANJUNG (STORY 1)

Coretan ini berdasarkan pengalaman Otai Kenny yang sejak lahir di Lumut tahun 1973, Otai Uncle yang berkhidmat dengan Tentera Laut DiRaja Malaysia diawal tapak Pangkalan TLDM Lumut yang terbesar di Malaysia pada pertengahan tahun 70an dan Otai Poi yang berpindah dr Muar Johor mengikut keluarga (bapa berpindah Polis Marin Lumut) ke Lumut tahun 77. Fakta-fakta adalah dirujuk kepada orang-orang lama di sekeliling mereka.

LUMUT sebelum ini dikenali sebagai Tanah Merah pada awal penemuan tapak. Tanah Merah dahulunya diselubungi rumpai-rumpai laut yang ketikanya sehingga ke paras lutut, di situlah LUMUT diberi nama baru. Peninggalan bangunan lama seperti Pejabat Pos, Tugu Kinci Angin, Bangunan Ng Kuok Tai, Balai Polis (kini bhgn trafic shj) dan Mini Market yang masih tersergam hingga kini adalah simbol peninggalan sejarah. Tugu Jam Besar yang menyerupai kepala anjing laut (kini Bazar/Gerai), Rest House (kini Lumut Waterfront 3 Storey), Padang lapangan Lumut (kini bersebelahan Orient Star Hotel), Dewan Idris Shah (kini ditinggal kosong begitu sahaja) dan gudang Ng Kuok Tai sudah ditebusguna untuk pembangunan kini. Perak Yatch Club juga telah diubah ke Kg Acheh sebagai Organisasi lama yang masih wujud. Majestric Lumut kini tiada dalam Manjung, Mahkamah Sitiawan memainkan peranan sebelum kewujudan Mahkamah Seri Manjung (hujung 90an). Hospital Lumut kini telah dijadikan Kolej Kejururawatan dan Hospital Seri Manjung (awal 90an) mengambil alih tugas Hospital Lumut.

Kehadiran TLDM di Lumut juga meninggalkan kesan yang banyak, penduduk-penduduk asal Teluk Muruh terpaksa berpindah ke sebuah perkampungan tersusun yang diwujudkan khas utk penempatan mereka setelah kerajaan menjadikan sbhgn tempat mereka dijadikan Pangkalan TLDM. Kg Dato Seri Kamaruddin (dulu dikenali Sapuk) adalah tanah pemberian sbg ganti kepada penduduk yang memberi ruang kepada TLDM. Out Bound School Lumut asalnya terletak di dalam pangkalan TLDM, berhampiran Istana dan Wisma tetamu TLDM. Kini, ia telah dipindahkan ke Teluk Batik dan masih beroperasi hingga ke hari ini. Bagaimanapun, tapak perkuburan Islam penduduk asal Teluk Muruh masih berada di dalam Pangkalan TLDM, berhampiran Stadium TLDM dan Tokong Cina. Otai Uncle adalah 'pioneer' anggota TLDM yang dipindahkan ke Lumut di mana Blok A1 sahaja yang wujud ketika itu.

OM: Coretan ini akan disambung ke Coretan 2 setelah research sepenuhnya terhasil dari penduduk lama Manjung (OTAI MANJUNG).
Link 2: LUMUT MANJUNG (STORY 2)
Link 3: LUMUT MANJUNG (STORY 3)

MEMBERS OF OTAI MANJUNG

POI, MEMBER OF http://otai-manjung.blogspot.com/ , http://hangliporestaurant.blogspot.com/ and http://metrixmen.blogspot.com/
Others Name : Poi / Sepoi / Pening
Carrier : Freelance, Profesional Driver, Looking For Job and Wife Manjung Since / Add : 1979 - Fasa 1A, SM.
Email : saifulnor@gmail.com
Web/Blog : http://otai-manjung.blogspot.com/

FIZUL, MEMBER OF http://otai-manjung.blogspot.com/
Others Name : Che Gun / CG
Carrier : Freelance, Looking For Job and Wife
Manjung Since / Add : 1979 - Fasa 1A, SM.
Email : otaimanjung@gmail.com
Web/Blog : http://otai-manjung.blogspot.com/



KENNY, MEMBER OF http://otai-manjung.blogspot.com/
Others Name : Mat Kenny
Carrier : Tug Boat/Ferry Professional Pilot (Captain), Looking For 2nd Wife
Manjung Since / Add : 1973 - Lumut (original known as Tanah Merah) . Current : Fasa 2J, SM.
Email : otaimanjung@gmail.com
Web/Blog : http://otai-manjung.blogspot.com/

UNCLE, MEMBER OF http://otai-manjung.blogspot.com/
Others Name : Uncle Wahab
Carrier : Retired RMN, RMN Supllier (MY TWB Multitech SB)
Manjung Since / Add : 1975 - Blok A1 TLDM Lumut (original known as Tanah Merah) . Current : Fasa 1A, SM.
Email : mytwbsb@gmail.com
Web/Blog : http://otai-manjung.blogspot.com/


#If you are a blogger from Manjung or any info about Manjung or resident of Manjung District, pls do contact us by email for promoting your website and blog. Thanks for all Manjung Communities for supporting OTAI MANJUNG. Join OTAI MANJUNG at the beginning, more journey in this blog.Be a free membership to promote yourself, journey, business and any kind you want.Share yourself anything with the community, it will be the history and wonderfull for our next generations. Contact : otaimanjung@gmail.com

The more bloggers join YouthMEDIA, the more our blog profiles get promoted!

UiTM PERAK DESTINATION

PINTU MASUK ITM KAMPUS CAWANGAN PERAK 1986
UiTM Perak sebelum dinaiktaraf dikenali sebagai ITM (Institut Teknologi Mara) ditapak awalnya penubuhan pada tahun 1986. Ketika itu Otai Manjung masih dibangku sekolah rendah, SK Seri Manjung, dan menjadi pelajar 'pioneer' di situ sebagai pembukaan sekolah baru. Kewujudan awal UiTM Perak di Seri Manjung menjadikan populariti Daerah Manjung semakin terkenal dan meningkatkan taraf ekonomi serta peningkatan penduduk.
SUASANA '86 ITM PERAK SERI MANJUNG

Otai Poi mula berkhidmat di UiTM pada tahun 1995-1998, tahun 1998-2000 di 'transfer' ke UiTM Shah Alam dan akhir tahun 2000 kembali ke UiTM Perak di Seri Iskandar. Pada pertengahan 2008 di 'transfer' kali ke dua ke Shah Alam dan akhir 2008 mengambil keputusan untuk berhenti berkhidmat di UiTM untuk pulang kembali ke Manjung.
Otai Atan pula berkhidmat di UiTM Perak pada awal 1997 sehingga kini. Kini, perjalanan Manjung ke Seri Iskandar adalah laluan harian untuk mencari rezeki dan ilmu.
Suasana UiTM Perak
video video
Bangunan Pentadbiran
UiTM Perak Sekarang


ESCAPE FROM JOM HEBOH TLDM LUMUT '09

Ahad, 26.04.2009, jam slps Solat Asar.

Kedua Puteri kecilku memujuk ayahnya untuk ke 'jom jom heboh' rintisan si anak yang mendapat tahu dari rakan dan jiran tetangganya, mamanya hanya terpulang pada ayahnya, isteriku pun akui rimas dengan acara seperti ini.
KENANGAN LALU
Tapi bila melihat si anak yang tidak memahami apa itu 'rimas' dan azab, justeru kami niat untuk membawa anak melihat suasana 'heboh-heboh' dunia ini. Otai Poi dijemput untuk melakukan tugas utamanya sebagai pemandu berhemat dan teman berbicara. Kita dulu-dulu pun merasai semua ini, di zaman hiburan ala-ala barat yang ketika itu tidak tahu erti halal dan haram. Ia mengenang kembali sejarah silam waktu kecil di Manjung, tapak permulaan ekspo 80an adalah di tapak Hypermarket Ceria Seri Manjung kini. Ketika itu kumpulan Blues Gang dan Pelawak Hebat Param dapat menarik pengunjung yang segenap umur dan bangsa, ia permulaan anasir hiburan secara roadshow, artis-artis kita pada masa itu mencari rezeki dengan pertunjukan di 'funfair'.
Hari TLDM dan Lumut Bandar TLDM, PELANCONGAN & MARITIM

Zaman remaja menceritakan 'rock influence', Ekspo ahkir 80an, menyaksikan kumpulan-kumpulan rock seperti Search, Lefthanded, Ramli Sarip & Sweet Charity, Rahim Maarof, Ella & The Boys, May dan Battle of The Bands Groups mengadakan 'show' bertapak di Stesyen Bas Seri Manjung, bersebelah dengan ITM kampus cawangan Perak ketika itu (Kini UiTM Perak di Bandar Baru Seri Iskandar). Artis-artis ini berjaya menarik pengunjung dalam sasaran 'tokey funfair', ada yang dijemput 'repeat' bagi mengaut keuntungan dan menyuburkan ke arah maksiat secara tidak langsung tanpa di sedari.
Kesasakan diatasi oleh Protela

Perkembangan hiburan ketika itu memang hebat, ekspo berlangsung selama mana percutian sekolah. Memandangkan sambutan ekspo di Seri Manjung berjaya dengan anugerah syaitan yang menguntungkan beberapa pihak termasuk JKKKK, mendapat sambutan remaja-remaja Manjung serta pegawai-pegawai dan prebet-prebet muda navy yang dahagakan tempat melepaskan 'tension', maka dijadikan acara tahunan pada 90an di Teluk Batik, Lumut yang dapat menampung pelbagai gerai, tapak pameran, 'Stage Show' terbesar sezaman itu dan Pusat Permainan yang me'rabak'kan duit 'makbapak'. Ekspo tahunan itu diberi nama PESTA LAUT LUMUT. Bermula di sini suburnya keghairahan remaja-remaja dan mat-mat navy berleluasa, indah pantai Teluk Batik telah dicemari dengan darah-darah anak dara yang kehilangan permata dan maruah di telan ombak. Bagi mengulangi, hotel-hotel penuh setiap malam diduduki berasmara, bagi yang 'budget' di dalam kereta pun jadi. Ketahuan, esok keluar 'news' maksiat di Manjung malah pernah memenangi carta maksiat terhebat di Malaysia sepertimana hebatnya artis yang datang 'show' begitulah hebatnya burung-burung jantan mencari perigi untuk menghilangkan kehausan. Jika di tanya pada beberapa artis otai seperti Awie Wings, Amy Search dan Ella, mereka pasti tidak melupakan konsert di Pesta laut Lumut yang mencecah 200,000 penonton yang menggamatkan suasana.
'Stucked'

JOURNEY OF JOM HEBOH TLDM
Perjalanan ke sana telah awal dijangka 'jammed' antara faktor 'kemalasan' untuk menjejak kaki di sana. Bermula dari Fasa 1A, Seri Manjung ke Teluk Muruh, kami terpaksa mencilok lane 2 yang berjaya keluar dari 'jammed' sejauh 2-3km. Sampai di Simpang Teluk Batik, sekali lagi kami terpaksa main jahat mem'bohong sunat' ckp nak ke marina island, jika tidak Protela yang bertugas mengarah semua kenderaan park di luar. Namun sampai di Masjid Teluk Muruh kami 'stuck' dan terus parking di kawasan 'selamat' (sebelum simpang 'shortcut' jln kampung nelayan persisiran pantai Teluk Muruh-hanya otai manjung sahaja yang tahu jalan ini).

Gerai persisiran pantai yang 'tersembunyi' di celah-celah kesesakan
Kami ambil keputusan untuk patah balik, sebelum itu kami makan laksa buyong sambil snap gambar, layan lagat pemandu yang tengah runsing, nak u-turn tak bleh nak terus ibarat ke neraka jahanam dan berbagai ragam orang yang terbabit dgn 'jammed'. Kebetulan, ada yang nak patah balik tak tahu cara kerana jalan dah jadi 7 lane, takde lorong lagi nak celah utk 'u-turn', kami memberi khabar bahawa ada jalan pintas dari sini, mereka terus menuju ke arah jalan yang ditunjukkan dan mengucapkan terima kasih. Ada yang datang dari Sg Petani terpaksa patah balik kerana tidak tahan dengan kesesakan. Kami juga mendapat info dr kwn yang ada di dalam pangkalan, mereka maklumkan keadaan yang sama dan mereka terperangkap bagaimana untuk keluar.
Pemandangan tenang disebalik kesesakan

Selesai makan, kami bergerak melalui jalan 'shorcut' persisiran pantai, tenangnya bagaikan laut di pantai, sempat juga saya 'snap' gambar pemandangan yang cantik dan teratak kayu di sepanjang laluan pintas. Terlihat otai-otai sedang bersantai dan membersih kawasan rumah mereka seolah-olah seperti tidak ada apa 'event' berhampiran rumah mereka. Keluar saja dari simpang kampung tersebut, kenderaan mulai beratur untuk keluar simpang Teluk Batik. Laluan keluar tidak terlalu 'jammed' kerana telah diatasi oleh PDRM Trafik. Sepanjang laluan melihatkan kereta membarisi, kami menganggarkan ada yang sampai setelah acara habis dan pastinya Maghrib di dalam kereta atau bas yang dinaiki atau ia berlalu sahaja.


Kenderaan berderetan di belakang setelah mengetahui jalan pintas

Hampiri Maghrib di persimpang empat Lumut, Teluk Muruh, Seri Manjung dan Sitiawan

Teratak yang tidak disangka ia sebuah Pejabat Persatuan Pemburu-Pemburu Perak di persisiran pantai kampung unik.

Brother Protela belum pernah hadapi trafic sebegini

Nasib abang-abang protela kita bertugas, mereka terpaksa harungi kesesakan ini dan atasinya. Bagaimanapun, terserlah ketidakcekapan atau bukan 'speciallity' Protela untuk perkara sebesar ini. 'Whatever', Protela dah sedaya upaya dan pengunjung harus berterima kasih pada mereka yang berkhidmat untuk negara. Kasihan pun ada, tak pasal abang-abang macho protela kita ni cekal mengawal keadaan, jika sebelum ini HARI TERBUKA ARMADA tahunan tidaklah seteruk begini tapi oleh kerana 'Kerajaan Perak kini?!?!' (yang melanggar arahan Mufti Perak) dan Orang Atasan Kementerian Pertahanan melangsungkan 3 acara dalam satu kawasan 'military' secara terbuka.

Pelancaran Lumut sbg BANDAR TENTERA LAUT, PELANCONGAN DAN MARITIM, Hari Terbuka Armada dan Hari Ulangtahun 25 TV3 menjadikan suasana Manjung gamat dan menyesakkan dada. Pemilihan lokasi adalah tidak praktikal, kedudukan Pangkalan TLDM yang mati dihujung tanjung mengakibatkan laluan kenderaan terperangkap masuk dan keluar. Andaikata, ada sesuatu yang terjadi yang memerlukan pegawai-pegawai navy berda di pangkalan untuk melakukan sesuatu yang mendesak, saya jamin jika pegawai dari luar pangkalan tidak akan sampai dalam waktu terdekat dalam keadaan ini dan saya juga pasti, navy-navy yang perlu berurusan di luar pasti sangkut dalam kesesakan ini.

Dengan 'keterbukaan' pangkalan TLDM, maka secara tak langsung pangkalan ini telah dinodai dengan anasir tidak elok seperti JOM HEBOH dan terfikirkah pihak terbabit bermungkinan beberapa negara menghantar 'perisik' dengan menjadi pelancong luar negara juga membolosi sistem pertahanan negara kita dengan hanya mengambil gambar atau apa-apa saja dengan teknologi kini. Apakah ia tidak melanggar undang-undang kawasan terlarang yang mana selama ini pihak pembekal atau kontraktor TLDM dari luar negara WAJIB melepasi pengesahan dari MINDEF? Dan terkini tidak boleh mengambil gambar di beberapa kawasan larangan?

Yang pastinya, Panglima Tentera Laut , Panglima Armada dan Majlis Perbandaran Manjung tidak akan mengulangi perkara seperti ini. Mereka tahu kesannya........

ALL ABOUT MANJUNG @ OTAI MANJUNG

Journey of OTAI MANJUNG views, lets surfing..........

Manjung, previously also known as Dinding, is a district in the southwestern part of the state of Perak, Malaysia. It is well-known for Pangkor Island, a major attraction in Perak and the home of the Royal Malaysian Navy (TLDM) Lumut Naval Base and dockyard. Since the population is increasing, residential and commercial infrastructure is being developed. Dinding was once part of the British Straits Settlements colony.

Bandar Seri Manjung is the district's principle urban center while smaller towns include Lumut town (Royal Malaysia Navy Town), Sitiawan town, Ayer Tawar, Pantai Remis and Beruas. Other areas of some importance are Acheh Industrial Estates, Desa Manjung Raya, Manjung Point, Damai Laut Country Resort and Lumut Port.

Seri Manjung town is developing as a well-planned administrative town, housing government buildings such as the Municipal Council Office, National Registration Office and Immigration Office. The town also has a sports center and a shopping mall. It is located between Sitiawan and Lumut.

Demographics
According to "Laporan Taburan Penduduk dan Ciri Asas Demografi, Julai 2000, Jabatan Perangkaan Malaysia", Manjung District has a population of 198,576 and according to the natural needs in "Kajian Rancangan Struktur Negeri Perak 2002-2020", the total population of Manjung is about 199,809. Manjung District has the second highest Average Annual Growth Rate after Kinta, which records a 2.0% growth rate. (Updated 25/04/09 : est. population 300,000)

Manjung's land is devoted largely to agriculture, with an agricultural area of 833.75 square kilometres or about 71.20% of Manjung District. Forest reserves account for another 168.81 km² (14.42%), while residential area is about 29.32 km² (2.50%), and swampy area is 68.57 km².
Manjung District has plenty of land for development purposes in the future with small barrier (1/10) due to its large landbank of agricultural land, mining areas and uncultivated lands.

Education
Tertiary education is provided by Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Marine Engineering Technology (UniKL MIMET), Institut Kemahiran Mara (IKM) and Kolej Komuniti (located partly in Sekolah Teknik Seri Manjung).Manjung also has numerous schools along with its rapid population growth.

Transportation
There are two federal highways linking Lumut with Ipoh and Lumut to Teluk Intan and Kuala Lumpur. From Ipoh the journey takes about one hour while the journey from Kuala Lumpur takes about three hours if you take the federal highway from Kuala Lumpur to Teluk Intan and further on to Lumut. From Butterworth, which is situated to the north, you can use the road to Pantai Remis or Beruas and the journey will take about 4 hours.
Most express buses are based in Medan Gopeng (Ipoh), Pudu Raya (Kuala Lumpur) and Pengkalan Sultan Abdul Halim (Butterworth). The taxi journey from Ipoh to Lumut takes about an hour. "Pelangi Air" and "Berjaya Air" offers two weekly flights from Kuala Lumpur and Penang.

Economy
The major sectors of economy in Manjung District are agriculture, services and manufacturing. Agriculture is still the main economic sector, providing the majority of the population's employment. Manjung District is well known for its livestock, especially chicken. Sea fishing and fish/prawn farming are the most important economic activities of some communities. At least 5,000 residents are fishermen. Farming of fresh-water fish and prawns are being carried out thoroughly in the district. There are more than 300 ponds of prawns in operation. The most popular prawn farming area is along Dinding River.

Manjung District is the second most rapid growing district in Perak for the commercial sector with developmental units of 5,947 or 13.32%. Most of the businesses and industries located along the road linking Sitiawan, Seri Manjung, Lumut and Ayer Tawar. There also industrial and commercial activities in other small towns such as Beruas, Pantai Remis, Pekan Gurney, Lekir and Changkat Kruing.

Business activities in Manjung include wholesale, groceries and services. There are also informal activities such as static hawkers (1,029 which cover 11.00%) and unstatic hawkers 1,092 which cover 11.00%) in Manjung district.

Of all the business activities here, services contributes about 72.30% of all the commercial activities. Groceries sector is the second largest commercial activity, covering 24.40% (1,449 unit) while wholesale activities cover the remaining portion of the pie with about 3.40%.

Pangkor
Pangkor Island, is one of the most famous and well known islands in Malaysia. It is located approximately 90 km southwest of Ipoh. Pangkor Island is an idyllic and beautiful island resort for a carefree and relaxing holiday. Its natural scenery of green hills and palm-fringed beaches of fine white sand lapped by the warm blue waters of the Straits of Malacca is truly magnificent.

The main tourist drawer to Pangkor Island, therefore, are the enchanting beaches on the western coastline, such as Pantai Puteri Dewi , Pasir Bogak Beach, Teluk Belanga, Teluk Segadas, Teluk Nipah, and Teluk Cempedak. They are marvellous for swimming or just basking in the sun, in complete privacy amidst tranquil surroundings. The main island of Pangkor is mainly populated by fisherfolk who occupy the eastern coastline. The island is famous for its anchovies and squids.

There are also ruins of a 330-year-old Dutch fort which was one of the Dutch strongholds against pirates and local Malays. Another historical interest on Pangkor Island is the Pangkor Stone Tablet (Batu Bersurat Pangkor in Malay) which is near the Dutch fort.

Pangkor Laut Island, a small privately owned island to the southwest of the main island, is the second largest of the nine islands that make up the Pangkor archipelago. Pangkor Laut is renown for its white beaches and crystal clear waters. It has three main beaches, namely Emerald Bay which is ideal for swimming and sunbathing; Coral Beach, a heaven for scuba divers in search of colourful corals and underwater marine life and Royal Bay, for those who prefer sailing and windsurfing. An exclusive luxurious resort named after the island stands on the eastern side of the island. Part of the resort is nestled within the lush hillside while part of it extends over the water.

Beaches
Besides Pangkor Island, there are other beaches in Manjung which are popular among locals and tourists. Teluk Batik Beach is a favourite spot for campers, picnickers, swimmers and sun-lovers alike. Those who prefer privacy would love the tranquil Teluk Rubiah, a beach surrounded by verdant hills and accessible by only a single entrance. Other beaches are Pasir Panjang Beach, the longest beach in Manjung and Teluk Senangin, a beautiful although remote beach just opposite Pangkor.

Other places of interest
Lumut Fishing Village is the departure point from the mainland for those who want to visit Pangkor Island. The Terrapin Breeding Centre is a breeding centre for terrapins (or Batagur baska) as well as information centre for wildlife enthusiasts. Beruas Museum is popular for its archaeological displays of the ancient Hindu civilisation of Gangga Negara.

Golf courses
A few popular golf courses in Manjung are Damai Laut Golf and Country Club, Royal Teluk Rubiah Country Club and Samudera Golf Resort.

Shopping
Shopping centers and hypermarkets serve the needs of Manjung residents as well as tourists. They include:
Billion Shopping Center, Bandar Baru Sri Manjung.
The Store, Sitiawan. (formerly was Fajar Supermarket)
Ceria Shopping Center, Seri Manjung.
Econsave Hypermarket, Sitiawan.
Giant Hypermarket, Seri Manjung, Sitiawan.
Sitiawan Central Plaza, Sitiawan (Proposed).
Sitiawan Square, Sitiawan (Proposed).
Tesco Hypermarket, Seri Manjung (Proposed)

Accommodation
There are many accommodation options in the major towns and tourist destinations in Manjung. They range from 5-star resorts to chalets in different environments, catering to different price ranges.

Accommodation options in Lumut include the Orient Star Resort Lumut, Swiss-Garden Resort and Spa Damai Laut, Marina Cove Resort, Blue Bay Resort, Lumut Country Resort, Chalet Impian, D'Puncak Villa, Galaxy Inn, Harbour View Hotel, Impian Teluk Batik, Kenangan Chalet, Lumut Villa Inn, Manjung Permai Hotel, Swiss-Court Holiday Apartments Damai Laut and Teluk Batik Chalet.

Manjung town has Lead View Hotel while Sitiawan offers a few hotels such as Fajar Hotel, Hotel Crystal, Hotel Flamingo, Mahsuri Hotel, Mandarin Hotel, Mirama Hotel, Palace Hotel, Queen Hotel, Sitiawan Hotel and Yaohan Hotel.

Because of its popularity, Pangkor Archipelago has the most accommodation options, especially seaside resorts. They include Pangkor Laut Resort, Anjungan Beach Resort and Spa ,Pangkor Island Beach Resort, Pangkor Holiday Resort, Pangkor Coral Bay Resort, Pangkor Bayview Beach Resort, Puteri Bayu Beach Resort, Seaview Hotel and Holiday Resort, Palma Resort, Teluk Dalam Resort, Pangkor Height Villa, Beach Huts Hotel, Coral Beach Camp, Coral View Beach Resort, D' Lambaian Resort, Flora Beach Resort, Havana Beach Resort, Horizon Inn, Hornbill Resort, Lambaian Beach Resort,Mizam Country Club and Resort, Nipah Bay, Villa Nipah Mas, Pangkor Indah Beach Resort, Pangkor Paradise Village and Seagull Beach Resort.

External links
http://otai-manjung.blogspot.com/
Manjung Business Community
Manjung Community eSpace
Official Web Portal of Manjung Municipal Council
http://www.percutianpangkor.com/
http://lumut.org/
http://www.marinaisland.com/
http://serimanjung.googlepages.com/
http://hangliporestaurant.blogspot.com/
http://serimanjung.blogspot.com/
http://www.manjung.net/
http://en.wikipedia.org/wiki/Manjung
http://metrixmen.blogspot.com/
http://www.pulau-pangkor.com/lumut-photos-overview.html

Towns
Ayer TawarBeruasChangkat KeruingDamar LautLekirLumutPantai RemisPekan GurneySeri ManjungSimpang TigaSitiawanTeluk BatikTeluk Rubiah

If you are A Blogger from Manjung or any info about Manjung, pls do contact us by email for promoting your website and blog. Join OTAI MANJUNG at the beginning, more journey in this blog.Be a free membership to promote yourself, journey, business and any kind you want. Share yourself anything with the community, it will be history and wonderfull journal for our next generations. Thanks for all Manjung Communities for supporting OTAI MANJUNG . Contact : otaimanjung@gmail.com / atanxmen@yahoo.com

The more bloggers join YouthMEDIA, the more our blog profiles get promoted!

LUMUT, SYDNEY OF MALAYSIA

Lumut Kini Bandar Tentera Laut
By: Ramjit-->
LUMUT, 24 April (Bernama) -- Lumut, bandar pelabuhan yang menempatkan pangkalan Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) terbesar di negara ini hari ini mencipta sejarah sebagai bandar pertama di Malaysia dan rantau Asia Tenggara yang mendapat pengiktirafan sebagai Bandar Tentera Laut.Pengisytiharan tersebut disempurnakan oleh Sultan Perak Sultan Azlan Shah pada majlis penuh gemilang dan warna-warni.

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah selaku Kapten Kehormat TLDM dan Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah adalah antara tetamu diraja yang berangkat pada majlis yang turut disertai hampir 3,000 warga TLDM dan pelbagai lapisan rakyat.

Terdahulu, Panglima TLDM Laksamana Datuk Seri Abdul Aziz Jaafar dalam ucapan aluannya melahirkan keyakinannya pengisytiharan pada hari ini akan memartabatkan bandar Lumut di peta dunia sebagaimana bandar-bandar tentera laut lain di seluruh dunia."Pengisytiharan bandar Lumut sebagai bandar tentera laut bukan hanya merupakan satu upacara istiadat...sebaliknya berpandukan kepada konsep yang ditetapkan, aktiviti ini juga akan menghasilkan nilai tambah bukan sahaja kepada bandar Lumut...bahkan Negeri Perak."

Gelaran nama bandar tentera laut akan memberi kesan 'synergistic' memandangkan Lumut telahpun dikenali sebagai bandar maritim dan pelancongan," katanya.Lumut, suatu ketika dulu hanya lokasi memancing bagi penduduk tempatan kini tegak sebarisan dengan bandar tentera laut lain seperti Karlkrona di Sweden, Simon's Town (Afrika Selatan), Portsmouth (United Kingdom), Sydney (Australia), Kiel (Jerman) serta Norfolk dan New Port di Amerika Syarikat.-- BERNAMA

Coretan OM : TLDM secara tidak langsung menaiktarafkan ekonomi dan kependudukan daerah Manjung. Ramai bumiputra dan non bumi yang menjana rezeki sebagai pembekal dan kontraktor di setiap 'department' TLDM Lumut. TERIMA KASIH kepada Kementerian Pertahanan, Panglima TLDM, seluruh warga TLDM dan pesara-pesara TLDM dalam memberi peluang dan bersama warga Manjung membangunkan serta menaiktaraf daerah Manjung.

'May Allah Bless Manjung'
.

MARINA ISLAND, DUBAI OF MALAYSIA

Marina Island Pangkor is one of Malaysia's premier man-made islands, which are being built on the coast of Teluk Muruh, opposite Pangkor Island and Pangkor Laut, in the state of Perak, Malaysia. The project which is being developed by Marina Sanctuary Resort Sdn Bhd, is reclaimed from the sea with total area of 316.9 acres, 400 meters from the mainland's shoreline.



Marina Island located infront of Pangkor Island



Shop Lot in Marina Island (Dec '08)


3 Stroyey House (Best View to Sea Side & Water Park). Open air upstair balcony make you feeling good and interesting)

At Marina Island Pangkor, we provide Affordable Luxury Properties. The project will house a dynamic mix of property development consisting of residential, commercial, leisure, and entertainment activities. The idea was first announced in May 2000 and the two human-made freehold artificial islands with a lagoon that also acts as a Coral Research Center are expected to help maintain Perak as one of Malaysia 's premium tourist destination.

Planning Structure of Marina island

It is a Gateway to Pangkor Island. The journey to Pangkor Island would only takes 5 minutes from Marina Island Pangkor compare to current jetty which takes 40 minutes.

Marina Island Pangkor took five years of methodical planning and exhaustive feasibility studies ensuring that the project would not be disrupting the environment. The first stage of development includes the construction of the land foundations, which involves sand transfer and rock placement. Currently the construction of infrastructure such as bridges, road and drainage and buildings are in progress. The development of 5 phases will take a period of 10-15 years. Marina Island Pangkor thus is expected to boost tourism economy in Perak.
OM : Rumah 3 tgkat amat menarik dengan penggunaan cermin kaca sebagai halangan menjadikan pemandangan lebih luas dan menarik. Harga dalam RM350,000.00 (freehold). Perancangan pembangunan di Marina Island amat menarik dengan cadangan Hotel 5 Star di bawah paras air laut, jeti ke Pangkor, Kolej Pengurusan & Maritim dsbgnya dapat menarik pelabur luar dan dalam negara.

DESA MANJUNG RAYA, VENICE OF PERAK

WELCOME TO VENICE OF PERAK SIGNAGE 'PINTU GERBANG'
Venice of Perak
Venice? Italy? Is there a connection? And what's the connection? Venice as you know is build in and around canals and river arms. Venice of Perak is build (and still being build!) with the same concept.


HOUSE * TYPE
HOUSE * TYPE

The bungalows and villas are all build around arms of the Dinding river and some canals. As can be seen on the photo next, these bungalows are build in a modern style with all the luxuries you can imagine.
REST & WATCHING TV HALL
These villas have large kitchen, several bedrooms and some have a swimming pool. Impossible to buy? You would be surprised!

One of the great things about Venice of Perak is the diversity of villas. It seems the architects understood that a vision like this, needed also a diversity in villas and bungalows. Not one of the villas look the same. But one thing they all share, they have a large garden all around the house. Most of the villas are stand alone.
SMALLEST ROOM OF VENICE OF PERAK

When we look inside the villas you will be surprised what it looks like. Some of the houses here are for sale, others for rent or lease. Southgate Real Estate does the property management for you if you decide to lease your house.
KITCHEN

Venice of Perak is quite a popular area for expats to live. When you decide to live here you will find many retired foreigners and expats. Reasons to live here are plenty, quiet, nice, comfortable, affordable and still near the sea, western styled restaurants in Lumut. Also Seri Manjung and Sitiawan are nearby to sniff the typical local Malaysian life. A life in both worlds, so to say.

OM: Most of the resident are businessman. If you want to see the latest car model, you can 'surf' in Venice of Perak even Ferrari will cross your car.

10.07.2010 NOTICE : The article and some mistaken picture above is not originally from our teams, copyright from the others(peter -webmaster www.pulau-pangkor.com) without permission , the correct info pls go to : http://www.pulau-pangkor.com/desair-photos.html